Informace k zápisu dětí do mateřské školy pro školní rok 2021/2022

14.04.2021 13:33

Vážení rodiče,

vzhledem k  protiepidemickým opatřením, která tento školní rok v mateřských školách provázejí, je potřebné organizaci zápisu přizpůsobit aktuální situaci. Letošní zápis proběhne bez  přítomnosti dětí a zákonných zástupců.

 

Dle školského zákona se předškolní vzdělávání organizuje pro děti ve věku zpravidla od 3 do 6 let, nejdříve však pro děti od 2 let.

Předškolní vzdělávání je od počátku školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne pátého roku věku, do zahájení povinné školní docházky, povinné. Pokud ještě dítě do mateřské školy nedochází, musí ho zákonný zástupce přihlásit v termínu zápisu do spádové mateřské školy. Spádovou mateřskou školou, pro děti s místem trvalého pobytu Huštěnovice, je Základní škola a mateřská škola Huštěnovice, okres Uherské Hradiště.

Povinné předškolní vzdělávání má formu pravidelné denní docházky v pracovních dnech. Povinnost předškolního vzdělávání není dána ve dnech školních prázdnin.

Plnit povinnost předškolního vzdělávání lze dle § 34 odst. 5 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění, individuálním vzděláváním dítěte. Individuální vzdělávání dítěte oznámí zákonný zástupce písemně v den zápisu. Nepřihlášení dítěte nebo zanedbání péče o povinné předškolní vzdělávání je považováno za přestupek.

Školský zákon dále stanovuje přednostní přijímání dětí, které před začátkem školního roku dosáhnou nejméně třetího roku věku (účinnost od 1. 9. 2018).

Děti se speciálními vzdělávacími potřebami je možné zařadit do běžných tříd mateřských škol pouze na základě písemného vyjádření školského poradenského zařízení.

Děti jsou přijímány ke zkušebnímu pobytu, a to od data nástupu do mateřské školy nejdéle po dobu tří měsíců. Ukončení docházky v průběhu zkušební lhůty doporučí lékař nebo školské poradenské zařízení /PPP, SPC/. Toto neplatí pro děti, u kterých je předškolní vzdělávání povinné. V den nástupu do MŠ musí být dítě schopné předškolního vzdělávání podle Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání.

K předškolnímu vzdělávání může být přijato pouze dítě, které se podrobilo stanoveným pravidelným očkováním, nebo má doklad, že je proti nákaze imunní nebo se nemůže očkování podrobit pro trvalou kontraindikaci (§ 34 odst. 5 školského zákona, v platném znění, § 50 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v platném znění). Toto neplatí pro děti, u kterých je předškolní vzdělávání povinné. Dítě může být přijato k předškolnímu vzdělávání i v průběhu školního roku. Přijetí je možné v případě, že má mateřská škola volné místo. Na uvolněná místa se nevyhlašuje v průběhu roku samostatný zápis.

 

Postup při žádosti o přijetí:

  • vyplnit Žádost o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání (tiskopis je ke stažení na stránkách školy nebo na konci tohoto textu)
  • v Žádosti musí být praktickým lékařem potvrzeno řádné očkování dítěte V případě, že Vaše dítě nebylo očkováno podle očkovacího kalendáře, musíte doložit potvrzení praktického lékaře, že je dítě proti nákaze imunní nebo se nemůže očkování podrobit pro trvalou kontraindikaci. Toto se netýká dětí, které plní povinné předškolní vzdělávání.
  • okopírovat rodný list dítěte (nemusí být ověřená kopie) - po ověření Vámi uvedených údajů bude kopie rodného listu součástí spisu

 

Všechny  dokumenty (Žádost a kopie rodného listu) odevzdejte prosím v termínu od 3. května do 14. května do ZŠ Huštěnovice jedním z následujících způsobů:

  • datovou schránkou – prsuy23
  • vhodit do schránky školy (Huštěnovice 72, schránka je umístěna u hlavního vchodu do budovy školy)

 

Kritéria pro přijetí

Najdete na webových stránkách školy zshustenovice.webnode.cz/ke stažení/ nebo na konci tohoto textu.

Kritéria jsou stanovena na základě cíle činnosti mateřské školy, kterým je poskytování předškolního vzdělávání 2 - 6letých dětí v souladu se zákonem č. 561/2004 Sb. ve znění pozdějších novel. Proto kritéria vycházejí prioritně ze vzdělávacích potřeb dětí, i když mateřská škola plní také funkci sociální – dohled nad dítětem.

V den nástupu do MŠ musí být dítě schopné předškolního vzdělávání podle Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání.

 

Zveřejnění rozhodnutí

O přijetí dítěte do mateřské školy rozhoduje ředitelka Základní školy a mateřské školy Huštěnovice, okres Uherské Hradiště ve správním řízení bezodkladně, nejpozději do 30 dnů nebo do 60 dnů ve složitějších případech.

Žádosti budou posouzeny podle předložených dokladů a bodově ohodnoceny podle Kritérií pro přijímání dětí k předškolnímu vzdělávání ve školním roce 2021/2022, která jsou zveřejněna na internetových stránkách školy zshustenovice.webnode.cz. Žádosti budou posuzovány ke dni  14. 5. 2021.

Na zveřejněném seznamu všech rozhodnutí budou uvedena pouze registrační čísla jednotlivých žádostí.

Registrační číslo žádosti bude zákonným zástupcům oznámeno  e-mailem.

 

Zveřejněním seznamu se považují rozhodnutí, kterými se vyhovuje žádostem o přijetí ke vzdělávání, za oznámená.

Přijatým dětem bude vyhotoveno písemné rozhodnutí, které je součástí spisu dítěte ve škole. Rozhodnutí nebude zákonným zástupcům doručováno.

Rozhodnutí o nepřijetí bude zákonnému zástupci zasláno písemně.

 

Rozhodnutí o přijetí dětí bude zveřejněno na webových stránkách školy. Seznam přijatých  dětí  bude zveřejněn také na dveřích ZŠ a MŠ nejpozději  21.5.2021.

 

V případě dotazů kontaktujte ředitelku školy Mgr. Janu Daňhelovou:

telefon:  777 588 456

e-mail: zshustenovice@zshustenovice.cz

Děkuji za spolupráci, přeji Vám i dětem hlavně hodně zdraví.  

 

V Huštěnovicích  14. 4. 2021                                                

                                      Jana Daňhelová, ředitelka školy

KRITÉRIA_MŠ_2021- 22.docx

ŽÁDOST_o přijetí do MŠ 2021- 22.docx

 

Zpět